Un nou proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi implementat de către Consiliul Județean Botoșani. Administratorul public, Cristian Nistor, a semnat contractul cu Ministerul Educației Naționale pentru asigurarea finanțării achiziției a 26 de microbuze electrice pentru școlile din mediul rural din județul Botoșani. „Fondurile europene reprezintă o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm. Echipa Consiliului Județean Botoșani a demonstrat că se poate face performanță și în acest domeniu, că se pot scrie și implementa proiecte care aduc plus valoare comunității. Proiectul achiziționării microbuzelor electrice va aduce o îmbunătățire substanțială a condițiilor de transport pentru elevii din mediul rural și va asigura accesul la școală a copiilor din zonele defavorizate”, a declarat Cristian Nistor.
Prin acest apel PNRR se finanțează exclusiv microbuze școlare electrice cu o capacitate de 16 locuri pe scaune, din care 1 loc pentru persoane cu dizabilități, plus 1 loc pentru conducătorul auto. Valoarea eligibilă a proiectului, inclusiv TVA, este de 7,2 milioane de euro. Cheltuielile neeligibile și diferențele rezultate din implementare vor fi asigurate de către Consiliul Județean Botoșani. „Proiectul va fi derulat de către Consiliul Județean Botoșani în parteneriat cu 26 de comune beneficiare, cele care au obținut punctajele cele mai mari în baza criteriilor stabilite de către Ministerul Educației Naționale, ca autoritate de management pentru această axă de finanțare din cadrul PNRR. Vom asigura cheltuielile neeligibile și eventualele diferențe care vor rezulta din implementarea proiectului, pentru că niciun efort nu este prea mare pentru educația copiilor noștri. Trebuie să conștientizăm cu toții că fără educație nu avem viitor și că accentul trebuie să cadă pe copii. Ei sunt principalii beneficiari ai sistemului de învățământ”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Comunele partenere Consiliului Județean în acest proiect sunt: Cristinești, Ungureni, Mihălășeni, Avrămeni, Albești, Santa-Mare, George Enescu, Todireni, Coșula, Corni, Gorbănești, Stăuceni, Vorniceni, Călărași, Tudora, Roma, Păltiniș, Prăjeni, Lozna, Văculești, Leorda, Cândești, Hlipiceni, Cristești, Vorona și Hilișeu-Horia. „La nivelul județului, necesarul de microbuze este mult mai mare. Trei microbuze au ajuns deja la școlile din județ, fiind achiziționate printr-un program al Ministerului Dezvoltării. De asemenea, Consiliul Județean Botoșani se numără printre cele care au depus cerere de finanțare din Fondul de Mediu pentru achiziționarea a 18 microbuze hibrid. Am promis că vom valorifica orice posibilitate de a atrage fonduri în județ și asta facem. Vom continua pe această linie, pentru că doar așa vom putea dezvolta județul Botoșani”, a conchis Doina Federovici.