Consiliul Județean Botoșani închide un important proiect cu finanțare europeană destinat sistemului educațional. Este vorba de proiectul „Rețea educațională transfrontalieră între județul Botoșani (România) și Raionul Hliboca (Ucraina), prin care s-a urmărit realizarea unor investiții în infrastructura școlară aflată în administrarea Consiliului Județean. Astfel, au fost dotate cu echipamente noi și moderne două cabinete de terapii specifice, o sală de kinetoterapie și două ateliere de croitorie la Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian”, în timp ce la Școala Profesională Specială „Ion Pillat” Dorohoi s-a amenajat un teren de sport mutifuncțional. Partenerul ucrainean din proiect a înființat și dotat, la Hliboca, un centru incluziv pentru copii cu cerințe educaționale speciale.
Cele două autorități au obținut o finanțare europeană de 254.767 de euro. Din suma nerambursabilă atrasă, 154.442 de euro reprezintă contravaloarea investițiilor ce au fost realizate în cele două școli botoșănene. Pe lângă finanțarea transfrontalieră, Consiliul Județean Botoșani a avut un aport propriu de 25.314 euro pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile.
„Consiliul Județean Botoșani acordă o importanță deosebită învățământului și, totodată, pune un accent puternic și pe partea socială, mai ales că școlile pe care le are în administrare sunt destinate copiilor cu nevoi speciale. O altă direcție importantă în care Consiliul Județean Botoșani acționează este cea de atragere și absorbție a fondurilor europene și guvernamentale. Proiectul BEDUN, pe care-l închidem astăzi, s-a regăsit la intersecția acestor direcții și nu avea cum să nu fie unul de succes”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, la conferința de închidere a proiectului.
În paralel, Consiliul Județean Botoșani continuă să acționeze pentru dezvoltarea infrastructurii școlilor speciale și va implementa două noi proiecte – dotarea celor două școli speciale și a Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională prin PNRR, precum și modernizarea, prin CNI, a Școlii Speciale „Sfântul Stelian” – a căror valoare se ridică la aproximativ 4,3 milioane de euro. „Acordăm o importanță maximă învățământului special din județ. Gândim proiecte, fie ele cu finanțare europeană, fie guvernamentală sau din bugetul propriu, pentru a asigura un cadru optim de dezvoltare a copiilor din sistem. Suntem lângă copiii cu nevoi speciale și lângă familiile lor și îi ajutăm cu ceea ce putem, astfel încât să dobândească un minim de competențe profesionale care să-i ajute să se integreze mai bine în societate. Am demonstrat încă o dată că nu facem promisiuni fără acoperire”, a conchis Doina Federovici.